• Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se

    Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
    Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.

    Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.

    Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!

    /Hook & Leben

Omega Speedmaster Broad Arrow "1957"

Omega Speedmaster Broad Arrow
Refnr: 321.12.42.50.02.001
Listpris: ca 48.400kr
Urverk: Omega caliber 3313B/C
I produktion: år 2007>

Text: Forumets undersköterska

1121.jpg


To the edge of space

Omega introducerade Speedmaster-kollektionen år 1957, en kollektion beståendes av uteslutande kronografer och med en superstjärna i Speedmaster Professional, med det nuvarande referensnumret 3570.50.00, som tillverkats till det yttre oförändrad sedan början av 60-talet. Det var den här modellen som följde med Neil Armstrong på armen under de där första stegen på månen i juli år 1969 sedan NASA testat ett knippe klockor av olika tillverkare och kommit fram till att bara Omega’s Speedy höll måttet i rymden.

Eder undersköterska, som efter att i vintras inhandlat en AT 8500 och nu lagom till hösten åter börjat känna köpsuget komma smygandes, var länge i valet och kvalet. En ny Speedy skulle jag ju bara ha, men vilken ? En 3313 kanske, eller nya manufakturkalibern 9300 ? Efter lite velande så blev det till slut den förstnämnda, och då i form av Speedmaster Broad Arrow 1957. ”1957” bland Broad Arrow-klockorna har fått sitt namn efter årtalet; de lanserades år 2007 som en hyllning till den då 50 års firande Speedmaster-kollektionen. BA 1957-klockorna var bland de första att dessvärre begåvas med Omegas längre och krångligare referensnummer när den gick i produktion år 2007, just denna utgåva med grå tavla, läderrem och viklås bär refnr 321.12.42.50.02.001 och kostar i dagsläget runt 50k i butik sett till listpriset. Det är en bedårande vacker skapelse och som den sucker jag alltid varit för blånerade visare mot ljus bakgrund föll jag pladask för klockan när jag väl fick klämma på den och inspekterade den lite mer ingående i butik. Sina 42mm till trots kan jag bära den med den äran, trots mina spinkiga handleder, och därmed var saken klar. Det enda som egentligen bekymrade mig var det ökänt ömtåliga livet i klockans inre, men vi kommer till det lite senare i den här recensionen. Låt oss först börja med att titta lite närmare på det som först möter ögat, det första intrycket varar ju som bekant.

First impression…last.

Det som gjorde att jag slog till på just den här modellen i Broad Arrow-serien är den vackra kombinationen med blånerade visare mot grå bakgrund. Omega har, med stor framgång, prövat det här med första generationens Aqua Terra, både i enkelutförande och som kronograf, för att inte tala om den nya specialmodellen, Captain’s Watch, av Aqua Terra 8500. Timvisaren, med sin klassiska pilform, har en klick SuperLuminova distalt medan minutvisaren har lysmassan koncentrerad i en sträng närmare urtavlans centrum. Liksom visarna är även de applicerade indexen vackert blånerade och beroende på vinkel och ljusförhållande kan visarna och indexen framstå som klart blå eller helt svarta. Det här är ett helt förtjusande fenomen ! Visarna är förstås blå, men uppfattas alltså lätt som svarta eller närmast mörkblå vilket den här lite taffligt tagna bilden får försöka illustrera.

12345.jpg


Urtavlan har en klassisk layout för kronografer, d.v.s. med tre sub-dials. Kronografens minutvisare återfinns vid kl 3 och likt alla kaliber 33xx-baserade kronografer så hoppar den till i ett steg för varje minut varje gång kronografens sekundvisare passerar tolv och står helt stilla däremellan. Vid kl 6 återfinns kronografens timvisare; den är graderad i en 12-timmars skala, vilket alltså är den maximala tidsduration ett intervall kan mätas i innan kronografen börjar om från noll, och hyser även ett diskret utformat datumfönster. Vid kl 9 finns klockans sekundvisare. De små kronografvisarna är likt sina större diton också blånerade och sub-tavlorna har ett vackert, cirkelformat mönster från centrum och utåt. Faktum är att klockans urtavla hyser inte mindre än tre olika nyanser av grått vid en närmare betraktelse – utförandet är sammantaget vackert och välgenomtänkt med en fantastisk ”attention to detail” som Omega i vanlig ordning skämmer bort sina kunder med utan att tavlan för den sakens skull upplevs överarbetad. Till skydd för skapelsen ståtar ett välvt och på insidan lätt antireflexbehandlat safirglas som höjer sig två, tre millimeter över glasringen, en direkt konsekvens av kronografverkets tjocklek.

A block of solid stainless steel…

Boetten är tillverkad i ett solitt stycke 316L och är omisskännligt full med Omega-dna. Luggarna är i vanlig ordning vackert välvda med en vågtopp som på ena sidan är högglanspolerad och på andra sidan mattslipad – på hö sida är den något bredare från lugg till lugg vilket möjliggör en liten insänkning i boetten så att tryckknapparna och kronan, som inte är inskruvad, skyddas ordentligt. Boettlocket är skruvat och klockan har en vattenresistens motsvarande 100 meter. Jag skulle dock för egen del aldrig fundera över att bada, simma eller ens duscha med en Speedy; den här modellen får betraktas som tålandes lite vattenstänk men inte mycket mer. Tryckknapparna får givetvis inte användas under vattnet.

DSC00525.JPG


Boettlocket hyser ett safirglas som gör det möjligt att se direkt in på urverket, Omega caliber 3313B eller C. Serienumret återfinns på sin vanliga plats på baksidan av luggen vid kl 7 och Omegas jordglobsgravyr, som ska försvåra produktionen av illegala replikor, är klart synlig. När jag skaffar en ny Omega brukar jag också kika lite extra efter den röda lilla vaxpricken, ”the red dot”, i skarven mellan boett och boettlock som indikerar att klockan aldrig öppnats sedan den lämnade fabriken och som alltid, som i det här fallet, ska vara intakt på splitternya klockor.

The birth of a (somewhat troublesome) legend

Omega, under ledning av den förträfflige Marc-André Miche, började utvecklingen av vad som skulle komma att bli kaliber 33xx redan år 1996. Vid den här punkten, strax före den nuvarande presidenten Stephen Urquharts tillträdande, hade Omega vad gäller kronografverken inte särskilt mycket att skryta med; visserligen det mycket kapabla, tillförlitliga och väl beprövade Speedy Pro-verket (det nuvarande kaliber 1861) som bygger på en Lemania-konstruktion men som är såväl handjagat som tekniskt väl enkelt och, minst sagt, aningen föråldrat. Utöver detta fanns en smärre uppsjö av automatiska ETA-baserade verk, antingen ett ”riktigt” kronografverk med integrerad kronograf (det nuvarande kaliber 1164) som bygger på ETA 7750 eller också olika modulära lösningar, i regel ett ETA 2892-A2 med kronografmodul från Dubois Depraz (som exempelvis kaliber 1138).

Arbetsnamnet för det nya urverket blev Projekt 3300 men något urverk med just den benämningen har aldrig producerats. Swatch-gruppen, som förutom Lemania och ETA även har en skicklig urverkstillverkare i Frederic Piguet, valde att utgå från denna sistnämnda och mycket välkända producent av tekniskt avancerade urverk till bl.a. Blancpain och Audemars Piguet för att bara nämna några. Piguet presenterade sin kaliber 1180 år 1987, världens då tunnaste kronografverk med en häpnadsväckande höjd om blott 3,95mm och dessutom det första schweiziska kronografverket i serieproduktion med integrerad kronograf och kolumnhjul efter Zenith’s legendariska El Primero från år 1969. En delikat konstruktion och en utmärkt teknisk bas för komplikationer. Med en modul för självuppdragning med rotor ökade höjden till 5,5mm i och med lanseringen av kaliber 1185, vilket fortfarande gör det till en ytterst tunn kronografkaliber, och med hela urverket aningen större såg Frederic Piguet caliber 1285 världens ljus några år senare.

Det var denna kaliber som Marc-André Miche och hans team började arbeta med som bas för 33xx år 1996, ty här fanns förutsättningar för just det Omega vid denna tidpunkt så väl behövde; ett nyutvecklat verk, unikt för Omega, med tekniska lösningar i den allra högsta skolan, med bland annat en balans som andades fritt utan indexreglering och med kolumnhjul för styrningen av kronograffunktionerna, för att bara nämna några. Här fanns förutsättningarna för att utveckla ett verk som skulle kunna mäta sig med allt och alla, och då främst givetvis med en snegling på Rolex som vid den här tidpunkten var i full gång med utvecklingsarbetet av sin manufakturkaliber 4130 som introducerades år 2000. Att det var en utmärkt startpunkt framgick av konkurrenterna; Breguet’s kaliber 576, Audemars Piguet’s kaliber 2385, Vacheron Constantin’s kaliber 1137 och Blancpain’s kaliber F185 bygger alla på Frederic Piguet kaliber 1180 och dess syskon.

Lika, men ändå så olika, som bildserien nedan illustrerar. Här är en bild på själva ursprunget, Frederic Piguet’s banbrytande kaliber 1180 (Bild: Walt Odets, The Horologium, TZ)…

FredericPiguet1180.jpg


…Omega kaliber 3313.

165.jpg


Audemars Piguet kaliber 285 (Bild: Audemars Piguet)...

AP2385.jpg


Vacheron Constantin kaliber 1137 (Bild: Vacheron Constantin)...

VC1137.jpg


…och så Blancpain kaliber F185 (Bild: vintageure.dk)

BlancpainF185.jpg


Inga av dessa urverk kan alltså anses vara manufakturkalibrar i ordets rätta bemärkelse, men det är samtidigt viktigt att poängtera att de olika manufakturerna modifierat verken och satt sin unika prägel på dem. Omegas egna och unika version av denna fantastiska Piguet-kaliber, som allmänt anses vara ett av de finaste kronografverk som någonsin producerats, blev kaliber 33xx och först ut var kaliber 3301 och 3303 år 2001. Det enda som skiljer de bägge verken åt är att det sistnämnda piffats upp lite extra vad gäller estetiken med Cotes de Geneve-vågor på rotorn och perlage på de underliggande bryggorna. De är i övrigt identiska.

33xx är alltså baserat på Frederic Piguet 1285 (som i sin tur bygger på FP 1185 som i sin tur är en automatisk version av 1180) men inte mycket återstår av det dugliga utgångsmaterialet när Omega är färdiga med det. Miche valde till att börja med att förstora kalibern ytterligare vilket gjorde det möjligt att applicera ett större fjäderhus i verket och därmed öka kraftreserven, som varierar mellan 52-55 timmar beroende på utförande. Ett större balanshjul konstruerades med en balans som andas fritt, helt utan index, och som regleras med hjälp av två mot varandra sittande viktskruvar på balanshjulet. Den större balansen gjorde det även möjligt att höja arbetstempot, FP-kalibrarna arbetar i det sävliga tempot om 21.600 halvsvängar per timme medan 33xx tickar på i det lite mer stressade tempot om 28.800 halvsvängar; det ökade arbetstempot är klart önskvärt i en kronograf då möjligheten att kunna mäta delar av en sekund alltid är eftertraktad. Kronografens sekundvisare förflyttar sig därmed sju gånger per sekund, att jämföra med blott fem gånger i det lägre och ursprungliga arbetstempot. Detta är också anledningen till att Omega valt att låta kaliber 3313, som skiljer sig från 3301/3303 genom sin implementerade co-axial teknik i impulsöverföringen mellan ankare och ankarhjul vilket förklarar de fyra extra stenarna (37st i 3313 mot 33st i 3301/3303), ticka på i det högre tempot om 28.800 halvsvängar trots att tekniken egentligen visat sig prestera mer optimalt i lite lugnare fart, närmare bestämt i det unika tempot om 25.200 halvsvängar som annars är standard för Omegas co-axial kalibrar utan kronograffunktion sedan flera år tillbaka.

DSC00517.JPG


Rotorn leverar kraft till fjäderhuset i endast en riktning och fjäderhuset har belagts med en särskild guldlegering på insidan som reducerar friktionen och ökar effektiviteten i uppdragningen samtidigt som det säkerställer en perfekt och jämn kraftåtergivning till balansen. Just detta, att minska friktionen och optimera alla slitdelars livslängd, stod högt på Miche’s lista under utvecklingsarbetet. Verket reguleras i fem positioner och samtliga 33xx-baserade klockor har skickats vidare till COSC för certifiering ända sedan debuten för drygt tio år sedan. Utvecklingsarbetet med Projekt 3300 pågick samtidigt som ett annat team arbetade med världens första serieproducerade co-axial kaliber, kaliber 2500A som introducerades på hösten år 1999 i en limiterad utgåva i ädelmetall inom ramarna för De Ville-kollektionen, och eftersom tekniken i slutet av 90-talet var helt obeprövad i serieproduktion och plågades av driftstörningar (som skulle följa med kaliber 2500A in i det nya millenniet för att slutligen korrigeras först i och med lanseringen av kaliber 2500B år 2001) valde Omega klokt nog att endast släppa 33xx med konventionellt ankare och ankarhjul initialt. Co-axial kalibern 3313 följde efter först år 2003 och strax före och efter den introduktionen presenterades andra urverk med olika komplikationer, som exempelvis rattrapante-kalibern 3612, som alla bygger på 33xx.

År 2001, knappa året efter Rolex nya 4130-drivna Daytona lanserats, presenterades så Omega Speedmaster Broad Arrow, först ut med ett 33xx-verk, närmare bestämt kaliber 3303, i sitt inre. Alexander Linz konstaterade i sin utmärkta review av klockan i WatchTime’s decemberutgåva samma år att Omega äntligen producerat en sportkronograf fullt kapabel att möta sig med de allra bästa på marknaden. Smekmånaden blev dock kort, ty 33xx skulle inte gå en problemfri barndom till mötes.

Det dröjde inte länge förrän rapporterna från konsumenter runtom i världen började strömma in. Det som var gemensamt för dem alla var problem med kronograffunktionen; på en del exemplar vägrade kronografen starta medan den på andra inte gick att nollställa eller också inte nollställde vid rätt utgångsmarkering. Omega har aldrig, vare sig då eller nu, valt att officiellt kommentera problemen men klart är att de under de första åren i produktion var mycket omfattande. Det ryktades om att så många som varannan 33xx-baserad klocka fick lämnas in för garantiåtaganden under det första året hos ägaren. ”Like playing roulette” förklarade en skribent på WUS det hela, då slumpen tycktes avgöra om konsumenten fick en klocka som fungerade klanderfritt (för många 3301/3303 och 3313 i A-versionerna har gjort just det under årens lopp) eller ett exemplar som havererade inom loppet av några dagar. Flera teorier till problemens ursprung har genom åren lanserats, men det är troligt att det är en kombination av flera olika orsaker som ligger till grund för problemen. Den hos oss Omega-fans varmt ihågkomne Chuck Maddox sammanställde många av dem och efter att ha läst igenom mycket av det som Maddox med flera skrev under den här tidsperioden framgår följande:

En teori, som säkerligen är av viss vikt, är att utvecklingsarbetet gick för snabbt och att Omega hade för bråttom att få in kaliberserien i produktion i början av millenniet, särskilt stressade över att Rolex då redan fått ut sin 4130 på marknaden. Det som talar mot detta är det långsiktiga utvecklingsarbetet (som ju påbörjades redan år 1996) och det faktum att kalibrarna, även om de i sitt inre har ett flertal för Omega helt unika komponenter, i grunden ändå bygger på ett beprövat Piguet kaliber 1180 som introducerats redan år 1987. En annan teori, som också kan tänkas ha en del av svaret, är att 1180-generationen är ett ömtåligt verk och det är välkänt att Blancpain, vars F185 är en i det närmaste omodifierad Piguet 1185, har haft en hel del bekymmer. Det råder ingen tvekan om att Frederic Piguet genom åren gjort sig kända för teknisk briljans men knappast för stryktålighet. De flesta av 1180-baserade verk överlag har ju också placerats i dress-klockor, medan Omegas 33xx direkt hamnade i en sportkronograf byggd för lite tuffare tag. En tredje teori rör handhavandet från användarens sida; kronografen klarar inte att stannas och nollställas med samma tryckknapp, så det är viktigt att först stanna kronografen på rätt sätt innan den nollställs med den nedre tryckknappen. Den här teorin är dock tveksam; det finns gott om ägare på exempelvis WatchUSeek som skött sina 33xx likt spädbarn och som ändå drabbats av problem.

Omega togs sannolikt med stor överraskning och kunde knappast ana magnituden av problemen. Det faktum att tiden det tog att åtgärda klockorna hela tiden ökade under år 2001-2003, från någon månad till flera månader, skvallrar om att Omegas servicecenters vid den här tiden förmodligen var överbelamrade med trilskande 33xx-kalibrar och att deras urmakare helt enkelt inte kunde hantera en sådan anstormande mängd urverk inom en så snäv tidsram. Problemen har sammantaget resulterat dels i ett ekonomisk bakslag av okänd omfattning för Omega, men framförallt har kalibrarna ådragit sig ett genomgående dåligt rykte i klockvärlden som gjort 33xx-serien ökänd i högst negativ bemärkelse. Det är trist, för ett 3313 som tickar på som det ska är en svårslagen teknisk delikatess, något som dock lätt hamnar i skuggan då barnsjukdomarna fortfarande är vad kaliberserien först och främst blivit känd för. Som synes nedan, i den officiella serviceinstruktionen av kaliber 3313 som delgivits servicecenters och återförsäljare, har Omega, i flera olika steg, vidtagit olika åtgärder för att förstärka kaliberserien. Vecka 32 år 2003 genomfördes inte mindre än tre olika förbättringar i produktionen av tre olika komponenter. Det anmärkningsvärda är att de senaste förbättringarna implementerats så sent som år 2008 i kaliber 3313B.

DSC00563.jpg


Generellt gäller viss alltså försiktighet med de tidiga kaliber 3301/3303 från år 2001-2003, kaliber 3313 är inte lika problematiskt i A-versionen då urverket debuterade i ett senare skede. Det ska dock påpekas att många exemplar från den här tidsperioden presterat helt klanderfritt trots de omfattande problemen. Kaliber 3313B omfattar nästan samtliga förbättringspunkter och får ses som ett reviderat verk och ett närmast riskfritt köp. Alla Speedmaster Broad Arrow 1957 får därför ses som ett säkert köp eftersom modellen introducerades år 2007, det innebär att klockorna får sin kraft från 3313B eller C. Den allra senaste revisionen har gjorts helt nyligen i och med lanseringen av kaliber 3313C, det enda 33xx-verk som i nuläget är i produktion (frånsett då de olika specialverken med andra komplikationer, exempelvis kaliber 3612) sedan 3301/3303 nu slutat tillverkas. C-versionen skiljer sig gentemot B-version främst genom att den förra har ett ankarhjul i tre nivåer vilket optimerar tillförlitligheten.

En avslutande intressant aspekt i bedömningen av urverket är förstås hur länge kaliber 3313C kommer att kvarstå i produktion sedan Omega år 2011 lanserat den efterlängtade och helt egenutvecklade manufakturkalibern 9300 (9301 med rotor i 18k guld) som bygger på 8500 (som introducerades år 2007 som Omegas basverk för framtiden). Det nya kronografverket har haft en lysande start i livet och är det tekniskt mest raffinerade kronografverket i serieproduktion i världen idag. Om Omega tillsammans med Rolex höjde ribban ett snäpp med 33xx respektive 4130 runt millennieskiftet så flyttar Omega det, med hjälp av 9300, ytterligare både ett och två snäpp upp mot himlen med sin nya generation av sant himmelska manufakturkalibrar. Några faktorer talar dock för att 3313C kommer att kvarstå i produktion en tid framöver; dels det faktum att kronografer med tre sub-dials alltid kommer att efterfrågas (9300 har två stycken då visningen av kronografens minutrar och timmar sköts av en och samma sub-dial) av konsumenter med konservativ smak och dels det faktum att 3313C är en i sammanhanget betydligt mindre kaliber rent utrymmesmässigt – det gör den perfekt i kronografer för Omegas dam-kollektioner.

Conclusion

Det här är en rakt igenom välbyggd och mycket vacker klocka, med ett tekniskt intressant och svårslaget urverk som, om det bara håller sig friskt, skänker en stor tillfredsställelse till personen som får nöjet att bära klockan. Just mitt exemplar har presterat klanderfritt under den nu knappa månad som förflutit sedan anförskaffandet och rent generellt får B- och C-versionerna av 33xx-verken ses som tillförlitliga och mycket kultiverade kronografkalibrar. Viss försiktighet bör dock iakttagas med A-versionerna, men det ska påpekas att många av dem åtgärdats under garantin och fått komponenter utbytta. Jag kan därför inte göra annat än att varmt rekommendera den här klockan till andra klocknördar här på Klocksnack; det är en ny keeper i min samling – precis som AT’n.

Vänligen
Forumets undersköterska

DSC00560.jpg


1122.jpg
 

Rossi

Rolex
2-Faktor
Re: Omega Speedmaster Broad Arrow "1957"

Jag är inte så van vid tapatalk märker jag, trodde att det var en annons du lagt ut. När jag läst hälften märkte jag att den låg under recensioner. Förklarar längden på "annonsen" :-D.

Mycket intressant och informativ " annons"
 

Ministern

Founder
2-Faktor
Ja hopp, då är det bara att lägga ner att skriva recensioner...

Hur tusan toppar man ett sådant här inlägg! Förbaskat bra skrivet och fantastiska bilder. Inte i närheten med min urschla Iphone. Fler inlägg från dig mottages tacksamt:).
 

Rille

Rolex
Re: Omega Speedmaster Broad Arrow "1957"

Tack för trevlig läsning!

En sådan dära ligger högt på önskelistan.
 
Kul att ni gillade det, gubbz. Med en sådan här fin avdelning för recensioner blir det säkert fler med tiden, lite risk att det blir mest Omega från min sida dock. ;)

Vänligen
Forumets undersköterska
 

Aquaracer2

Ingamay
2-Faktor
Man känner lite prestationsångest här om man ska skriva om Seamaster 212.30.41.20.01.002 då Undersköterskan visar vägen men lägger ribban högt på Omega :lol:
 

Janne b

Breitling
Vad säger du om caliber 3304 , kanske mindre exklusiv men är inte den tåligare. Min speedy day går som ett urver;-). Sackar sig 1,5 sek per dygn. Det första året fortarde det sig mellan 1,5 till 2 sek! Underligt.
 

ZQT

The Banker
2-Faktor
Fyfan va fint! Riktigt bra, riktigt riktigt riktigt bra om jag ska vara ärlig.
Jag håller själv på att fila på en recension på 25318000 men den kommer inte alls bli lika bra som denna. Men vi får se om jag hinner lägga upp den innan någon annan gör det!

Jag betonar det igen, riktigt riktigt bra och fyllig recension. Ett föredömme!
 

LongCon

Miss Softie
2-Faktor
Jättefin recension!

Måste berömma det snygga bruna bandet som passar klockrent. God smak och sjukt nördigt ingående recension!
 

Ariste

Audemars
2-Faktor
Tack för en intressant och väldigt givande recension, mycket kunskap du har där och tack för att du förmedlar den! :)
 

easy rider

Brüno
2-Faktor
Re: Omega Speedmaster Broad Arrow "1957"

Grymt välskriven recension. Kul med folk som besitter sådan kunskap och vill dela med sig.
 
Janne b skrev:
Vad säger du om caliber 3304 , kanske mindre exklusiv men är inte den tåligare. Min speedy day går som ett urver;-). Sackar sig 1,5 sek per dygn. Det första året fortarde det sig mellan 1,5 till 2 sek! Underligt.

Jag gillar inte riktigt benämningen på urverket, det gör det lätt att förväxla med de riktiga s.k. 33xx-verken (3301, 3303 och 3313). 3304 är ett 1164 (ETA 7750) där layouten på urtavlorna ändrats så att sub-dialsen finns kl 3, 6 och 9 istället för den vanliga placeringen på 7750-baserade verk med subdials vid kl 6, 9 och 12. Rotorn är slipad i en för Omega unik form, men annars är det på det stora hela ett 7750 (precis som kaliber 1164), om än av högsta klass i materialvalet. Konstruktionen är enkel (här hittar man inget kolumnhjul och annat tekniskt godis som är en del i 33xx-konceptet) och 3304 är liksom 1164 byggd med kostnadsbesparing i åtanke (vilket innebär att flera genvägar dessvärre tagits; istället för spärrhake finns en enkelt böjd stålpinne och timvisaren är inte förankrad i en syntetisk juvel utan istället direkt i plattan för att bara nämna två exempel). Det är kanske inte ett spännande urverk för konsumenter som fäster stor betydelse vid klockors urverk, men det är ju tveklöst pålitligt, slitstarkt och beprövat. Ett klart dugligt kronografverk och ett bra köp i den lägsta prisklassen upp till 25k.

Vänligen
Forumets undersköterska
 

Janne b

Breitling
Tack för svaret. Av någon anledning såg jag inte ditt svar förrän nu, beklagar. Med tanke på priset är jag dock nöjd med min Speedmaster Date även om jag hade hoppats på att dom hade gjort någonting mer "spännande" med urverket än det du nämnde. Nåväl, den går bra och under det första knappa året fortade den sig runt en och en halv sekund per dygn för att numera dryga halvåret senare sakta sig någon sekund. Nåväl, kanske inte de dyrare verken hade gått mer exakt, men att man hade fått vetskapen om att verket var på topp. Som sagt, tack för ditt svar och jag beklagar att jag inte sett det förrän nu.
Med vänlig hälsning,
JB
 

Niclas

Omega
Finfin review av en härlig klocka.
Dock funkar inte majoriteten av bildlänkarna. Synd, för det är superintressant skrivet och hade säkert förstärkts av bilderna.
 
Topp