Att det finns en stolt tradition i Fortis klocktillverkning kan man minst sagt säga. Historien tar oss tillbaka till början av förra seklet och den lilla orten Grenchen vid jurabergens fot i Schweiz. 1912 var året då den blott 25-årig grundaren Walter Vogt bestämde sig för att göra klockor till sitt liv, och redan 5-år efter grundandet så är framgången ett faktum och fabriken utökas med en flygel till för att ge plats åt den ökande skaran av anställda.


shutterstock_478451917.jpg


1926 slår sig Vogt ihop med John Harwood som från sin verkstad i England redan två år tidigare lyckats ta patent på automatiken som drar upp klockor med rörelseenergi. Vogt och Hardwood lyckas tillsammans starta världens första massproduktionen av automatiska armbandsur.

Ett av flera kapitel i Fortis historia som är värda att berätta mer om är så klart kopplingen till rymden, i en tid av rymdkapplöpning ville Walters son Rolf vara med och sätta företaget på kartan hos NASA som bildats ett par år tidigare och man får verkligen anse att han lyckades med bedriften. Fortis arbete med modellen Spacematic var så framgångsrikt att NASA utrustade astronauter med en varsin till deras uppdrag inom Geminiprogrammet.

Vi fortsätter hoppa bland Fortis kapitel och landar i det senaste där Fortis sedan tidigt 2010-tal haft sporadiska ekonomiska utmaningar, och i slutet på 2018 så gör företagets framtid entré i den långe affärsmannen Jupp Philipp med en vad man skulle säga obefintlig karriär inom klockor i bagaget. Förutom att han då redan 2004 på inrådan av sin bror köpt en Fortis Cosmonaut. Med en tydlig vision om att renodla och fortsätta prestera välbyggda klockor för tuffa ändamål så har Jupp lyckats vända Fortis till en ljus framtid.

Fortis har sedan den nya ledningen tagit över fortsatt sin resa mot att bli en mer fristående aktör, ett tydligt steg på den inslagna banan har varit att investera i utvecklingen av de egna urverken i samarbete med La Joux-Perret. Med Werk 13 & 17 har man nu en bas att stå på för att fortsätta utveckla modellprogrammet vidare.

I samband med tester av Werk 17 så skickades en rad klockor ut i stratosfären tillsammans med Svenska Rymdaktiebolaget, uppskjutningen gjordes från Esrange utanför Kiruna och Fortis stoltserar med att vara en av få tillverkare som testat sina urverk i rymden.


s41_japanblue_aviatorstrap_front-day.png


Stratoliner var först ut med Werk 17 tätt följt av återkomsten av den smått legendariska Fortis B-42 som nu gör återtåg vid namn Novonaut.

Klockan delar samma boett som dess föregångare och även formspråket känns igen från gamla B-42, matt keramisk bezel och en rad detaljer i orange är verkligen en flört med föregångaren.


fs024fortisnovanautn-42cobaltblue1_600x.jpg


Med nya serien urverk så har man förutom en mer driftsäker gång även fått 60h gångreserv, något som många efterfrågar då samlingarna ofta innefattar fler klockor idag än tidigare och man inte vill behöva ställa tid och datum när man ska använda klockan. Man lanserar även modellen i kobolt blått med en matt keramisk bezel med detaljer i superluminova.

Att köpa en Fortis i Sverige länge varit en omöjlighet men nu finns en svensk AD i form av sekvens.com som är väl värda ett besök för att kika på Fortis spännande modellutbud.


stratoliner_s-41_blue_japan-wristshot2.jpg