• Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se

    Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
    Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.

    Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.

    Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!

    /Hook & Leben

Kaffe - Nördnivå

Scipio

Patek
2-Faktor
Än bättre 😎 är väl inte rocket science att mala lite bönor.
Att mala kaffebönor är inte rocket science men att göra det korrekt så det blir gott kaffe ställer högre krav. Säg det till en barista. Ingen skulle hålla med dig :). Bönor ska malas, inte krossas! Sen ska de vara exakt lika stora och anpassade efter föremålet man gör kaffe i, men är man i skogen kan man inte ställa samma krav som om man är hemma. Många hävdar att kvarnen är viktigare än allt annat.
 

Thunell

Panerai
2-Faktor
Att mala kaffebönor är inte rocket science men att göra det korrekt så det blir gott kaffe ställer högre krav. Säg det till en barista. Ingen skulle hålla med dig :). Bönor ska malas, inte krossas! Sen ska de vara exakt lika stora och anpassade efter föremålet man gör kaffe i, men är man i skogen kan man inte ställa samma krav som om man är hemma. Många hävdar att kvarnen är viktigare än allt annat.

Haha ja. Du har rätt och håller med dig. Säger ju emot mig själv igentligen. Tänkte att kraven var mindre när jag campar 😅.

Med det sagt är det kanske klokare att köpa typ en från timemore?
 

Highvalley

Ghetto Living
Friends Of KS
2-Faktor
Haha ja. Du har rätt och håller med dig. Säger ju emot mig själv igentligen. Tänkte att kraven var mindre när jag campar 😅.

Med det sagt är det kanske klokare att köpa typ en från timemore?
Hur länge campar du? Jag gör inga avancerade expeditioner ut i vildmarken och har löst kaffeproblemet med hjälp av Aeropress och genom att mala hemma i en jättebra kvarn och portionsförpacka påsar med 16 g i varje. Hade jag varit ute längre än bara några nätter hade jag funderat på handvevad kvarn men förmodligen varit för snål ändå.
 

Thunell

Panerai
2-Faktor
Hur länge campar du? Jag gör inga avancerade expeditioner ut i vildmarken och har löst kaffeproblemet med hjälp av Aeropress och genom att mala hemma i en jättebra kvarn och portionsförpacka påsar med 16 g i varje. Hade jag varit ute längre än bara några nätter hade jag funderat på handvevad kvarn men förmodligen varit för snål ändå.

Brukar bli mellan 1natt - 5 när jag åker mc. Smart, det låter som en klockren lösning, så får det bli. Är också för snål för handkvarn där av amazonlänken 😅
Har kört presskaffe tidigare med den börjar bli sliten.
 
Sen kaffesession mina sensoryglas från Budhas kafferosteri
FullSizeRender_VSCO.jpeg
FullSizeRender_VSCO.jpeg
 
Brukar bli mellan 1natt - 5 när jag åker mc. Smart, det låter som en klockren lösning, så får det bli. Är också för snål för handkvarn där av amazonlänken 😅
Har kört presskaffe tidigare med den börjar bli sliten.
Jag kör på en timemorekvarn. Har till och med börjat använda den istället för min elektriska kvarn. Men det är kanske all tid som finns till som föräldraledig som gjort att jag använder den 😅
 
Knepet är att börja gilla robusta!
Låglänta, stor andel robusta och kraftigt rostade.. mumms!
image.jpg

(Fick lite panik nyss, bänorna va påväg att ta slut och hade inte vägarna förbi min vanliga leverantör i stan. Har dessa som backup på min lokala livsmedelsbutik)
”Robusta är kaffets handikappade kusin” citat från en av Sveriges främsta rostare men jag vill inte slänga honom under bussen här 😂 Med det sagt kul att du gillar det. Jag klarar inte av det utan håller mig till ljusrostat specialkaffe, även i espresson.
 

FilipF

Vacheron
2-Faktor
”Robusta är kaffets handikappade kusin” citat från en av Sveriges främsta rostare men jag vill inte slänga honom under bussen här 😂 Med det sagt kul att du gillar det. Jag klarar inte av det utan håller mig till ljusrostat specialkaffe, även i espresson.
Haha.. tja.. så kan man också se det.
Låter som en människa som skulle kläcka ur sig ”Bara Rolex är värt att ha på armen” ;)

Ljusrostade i espresso är klart en upplevelse. Förstår att man kan gilla det :)
tycker aldrig jag får till det själv.. oavsett temp, malning eller dos är syran alltid för påträngande för min smak. Även på kaffer som borde veta vad dom där.. kanske helt enkelt inte gillar det bara :(
 
Senast ändrad:
Haha.. tja.. så kan man också se det.
Låter som en människa som skulle kläcka ur sig ”Bara Rolex är värt att ha på armen” ;)

Ljusrostade i espresso är klart en upplevelse. Förstår att man kan gilla det :)
tycker aldrig jag får till det själv.. oavsett temp, malning eller dos är syran alltid för påträngande för min smak. Även på kaffer som borde veta vad dom där.. kanske helt enkelt inte gillar det bara :(
Han är inte så elitistisk i övrigt. Men när det kommer till kaffe är det ord och inga visor 😉 Nej men det var sagt i mer skämtsam ton på en kaffekväll för 11 år sen. Men citatet satte sig hos mig
 

FilipF

Vacheron
2-Faktor
Äntligen!
Efter 4 dagar på landet men billigt färdigmalt kaffe som stått öppet ett halvår i fukt, 20 år gammal kaffebryggare som aldrig blivit riktigt rengjord och en bemanning som ”går lite på känsla” när dom tillreder kaffe…

Hemma igen.
Vettiga bönor som förvaras acceptabel
Uppvägda ingredienser på 0,1 g
Skaplig kvarn
Pedantiskt skött maskin

18 gran in
27 sec
36 gram ut
IMG_9765.jpeg


Kan äntligen andas igen
 
Äntligen!
Efter 4 dagar på landet men billigt färdigmalt kaffe som stått öppet ett halvår i fukt, 20 år gammal kaffebryggare som aldrig blivit riktigt rengjord och en bemanning som ”går lite på känsla” när dom tillreder kaffe…

Hemma igen.
Vettiga bönor som förvaras acceptabel
Uppvägda ingredienser på 0,1 g
Skaplig kvarn
Pedantiskt skött maskin

18 gran in
27 sec
36 gram ut
IMG_9765.jpeg


Kan äntligen andas igen
Det är skönt att höra att det finns fler som jag. Nu kör jag pour overs hemma men förstår dig precis. Borta bra. Hemma bäst ☕️
 

FilipF

Vacheron
2-Faktor
Det är skönt att höra att det finns fler som jag. Nu kör jag pour overs hemma men förstår dig precis. Borta bra. Hemma bäst ☕️
Det är som att man kan få äta confiterad anka hela tiden med folk runt tuggar på wellpapp och säger saker som ”Gu va gott med wellpapp.. det är dagens bästa stund” och kollar oförstående på en när man bara tar en halv kopp.. ”men du gillar ju kaffe?!”

man nickar, ler, lider igenom det för dom kommer inte förstå…
man försöker att bjuda dom på en vettig v60 men responsen är ”va svagt det är..”
”man kan ju se igenom det!” ”Ska det inte vara varmt?”
 
Det är som att man kan få äta confiterad anka hela tiden med folk runt tuggar på wellpapp och säger saker som ”Gu va gott med wellpapp.. det är dagens bästa stund” och kollar oförstående på en när man bara tar en halv kopp.. ”men du gillar ju kaffe?!”

man nickar, ler, lider igenom det för dom kommer inte förstå…
man försöker att bjuda dom på en vettig v60 men responsen är ”va svagt det är..”
”man kan ju se igenom det!” ”Ska det inte vara varmt?”
Preach it!
Jag är mer van vid ”Dig vågar man ju inte bjuda på kaffe” när jag är borta hos andra än familjen. Men jag tar en kopp, ibland en påtår men det är sällan. Sen kommer jag hem och brygger mig en kopp precis så som jag vill ha den. Ljusrostat, välbalanserat och gärna sött.

Men jag har börjat köpa in ”mörkrostat” kaffe som jag kan bjuda på när jag har besök av den förlorade populationen. Men då är det ett mörkare kaffe som jag ändå tycker om och inte skäms över
 

FilipF

Vacheron
2-Faktor
Preach it!
Jag är mer van vid ”Dig vågar man ju inte bjuda på kaffe” när jag är borta hos andra än familjen. Men jag tar en kopp, ibland en påtår men det är sällan. Sen kommer jag hem och brygger mig en kopp precis så som jag vill ha den. Ljusrostat, välbalanserat och gärna sött.

Men jag har börjat köpa in ”mörkrostat” kaffe som jag kan bjuda på när jag har besök av den förlorade populationen. Men då är det ett mörkare kaffe som jag ändå tycker om och inte skäms över
Alla dessa sociala koder att man ska va tacksam och trevlig.

Ibland kan man unna sig att kasta pärlor till svin. Dom kanske inte förstår storheten men man slipper i alla fall lida själv.

Jag har en ”slask hög” där jag slänger ner sista slatten av allt möjligt från påsarna med bönor. Maler det grovt efter behov och bjuder prolitatet på presskaffe eller Moccamaster.
För mig blir det ett intressant experiment och för alla andra ”mmmmm… kaffe… svart…”
 
Alla dessa sociala koder att man ska va tacksam och trevlig.

Ibland kan man unna sig att kasta pärlor till svin. Dom kanske inte förstår storheten men man slipper i alla fall lida själv.

Jag har en ”slask hög” där jag slänger ner sista slatten av allt möjligt från påsarna med bönor. Maler det grovt efter behov och bjuder prolitatet på presskaffe eller Moccamaster.
För mig blir det ett intressant experiment och för alla andra ”mmmmm… kaffe… svart…”
😂😂
 

zippan

Audemars
Friends Of KS
2-Faktor
Jag har tänkt att ta steg från fulkaffe i form av Nespresso och dåligt brygg till en riktig maskin. Nåja, helt ok åtminstone. Nybörjare och nördig, espresso ska drickas och inget annat är tanken.

Då jag är kille, som skaffat nya intressen relativt snabbt, så vill jag inte köpa något dyrt.

Är detta ett bra köp och komplettera med kvarn och våg?

 

FilipF

Vacheron
2-Faktor
Jag har tänkt att ta steg från fulkaffe i form av Nespresso och dåligt brygg till en riktig maskin. Nåja, helt ok åtminstone. Nybörjare och nördig, espresso ska drickas och inget annat är tanken.

Då jag är kille, som skaffat nya intressen relativt snabbt, så vill jag inte köpa något dyrt.

Är detta ett bra köp och komplettera med kvarn och våg?

Välkommen in i galenskapen!

jag skulle sikta på att skaffa Silvia istället.
bra insteg och verkligen vettig maskin!

tror man växer ut delongines ruskigt snabbt… för mig tog det 1,6 månad med Silvia innan jag va hooked och gick på tyngre grejer.

men vad vet jag? :)
 
Topp